Guma de mestecat - Prestige Dent cabinet stomatologic brasov
16001
post-template-default,single,single-post,postid-16001,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Guma de mestecat

guma de mestecat

Guma de mestecat

Guma de mestecat: sanatoasa sau nociva?

Oamenii au inceput sa utilizeze guma de mestecat, in diversele ei forme de acum mii de ani. La origini guma de mestecat era creata din seva copacilor, in special a molidului. Insa astazi guma de mestecat este creata din cauciucuri sintetice.

Ce este guma de mestecat?

Guma de mestecat este reprezentata de un cauciuc moale, cu scopul de a fi mestecata si nu inghitita. Retele pot varia in functie de brand, dar majoritatea au unele ingrediente de baza cum ar fi:

  • Guma: baza cauciucata, nedigerabila cu scopul de a-i reda calitatea masticabila
  • Rasina: utilizata de obieci pentru a intari guma de mestecat sau cu scop de liant
  • Materiale de umplutura: cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul utilizate pentru a da textura gumei de mestecat
  • Conservanti: adaugate pentru a prelungi termenul de valabilitate. Alegerea cea mai frecventa este un compus organic numit hidroxitoluen butilat.
  • Emolienti: utilizati pentru a retine umezeala si a impiedica intarirea gumei de mestecat. Acestia pot include parafina sau uleiuri vegetale.
  • Indulcitori: cele mai utilizate sunt zaharul sau siropul de porumb. Gumele de mestecat fara zahar contin indulcitori artificiali cum ar fi xilitol sau aspartam.
  • Arome: naturale sau sintetice, sunt adaugate pentru a da aroma dorita.

Majoritatea producatorilor de guma isi pastreaza retetele exacte secrete. Toate ingredientele folosite in fabricarea acesteia trebuie sa fie de natura alimentara si conforme consumului uman.

Guma de mestecat poate reduce stresul si imbunatateste memoria!

Unele studii au aratat ca poate reduce stresul si creste vigilenta. Alte teste au aratat ca utilizarea gumei de mestecat de catre elevi sau studenti in timpul testelor dificile are ca rezultat sporirea atenitiei si a nivelului de concentrare. Rezultatele altor teste au fost ca aceasta indeparteaza frustrarea si iritarea prin reducerea tensiunii si eliberarea energiei nervoase. Miscarea ritmica de mestecare are ca efect reducerea stresului.

Persoanele care au mestecat guma de in timul indeplinirii unor sarcini au avut rezultate mai bune fata de cele care nu au facut acest lucru. Rezultatul acestui studiu a fost acela ca miscarile continue ale maxilarului ajuta la imbunatatirea memoriei. Alte studii arata ca actul de mastictie creste fluxul sangvin catre creier cu 20-40%. Astfel si fluxul de oxigen catre creier este imbunatatit. O alta concluzie este ca mestecarea gumei duce la amplificarea zonei din creier raspunzatoare de memorie (hipocampus).

Guma de mestecat poate ajuta la scaderea in greutate!

Datorita continutului caloric redus nu afecteaza dieta. Unele studii au aratat ca poate reduce apetitul. Acest lucru poate preveni mancatul excesiv la o masa. Alte studii au aratat ca folosirea gumei de mestecat dupa masa reduce pofta de snackuri bogate in calorii pe timpul zilei. Totusi unele studii releva faptul este mai putin probabil ca persoanele care folosesc guma de mestecat sa ia o gustare sanatoasa de genul fructelor. Acest lucru e probabil datorita gumelor mentolate ce determina ca fructele sa aiba gustul modificat. Un alt aspect interesant este acela ca poate creste rata metabolica. Aceste studii au arata ca cei ce mesteca guma pot arde pana la 19% mai multe calorii. Guma de mestecat creste fluxul salivar si astfel frecventa inghitirii. Acest lucru se traduce prin cresterea motilitatii intenstinale si prevenirea refluxului acid. De aceea s-a constatat ca guma imbunatateste digestia.

Guma de mestecat reduce respiratia urat mirositoare si protejeaza dintii!

Guma de mestecat fara zahar protejeaza mai bine dintii spre deosebire de cele ce contin zahar. Acest lucru se datoreaza faptului ca zaharul produce fermentatie acida si poate provoca aparitia cariilor. Totodata, unele studii arata ca guma ce contine xylitol este mai eficace in prevenirea cariilor fata de alte gume fara zahar. Mai mult decat atat, utilizata dupa mese ajuta la cresterea fluxului salivar. Acest lucru ajuta la efectul de autocuratare si indeparteaza resturile alimentare ce pot provoca aparitia cariilor dentare sau a respiratiei urat mirositoare.

Guma de mestecat poate avea efecte secundare!

Masticatia in exces poate avea efecte negative asupra cartilajului articular al articulatiei temporomandibulare. Acest lucru se poate traduce prin aparitia durerii si discomfortului in zona respectiva pe o durata lunga de timp sau permanent.

In masticatie sunt angrenati mai multi muschi faciali. Masticatia in exces poate determina contractura lor cronica. Acest lucru se poate manifesta cu aparitia durerilor de cap de tip cronic.

Procesul de masticatie determina stimularea glandelor salivare in producerea de saliva. Utilizarea excesiva a gumei de mestecat poate reprezena o risipa de energie si saliva ce se pot utiliza in alte procese metabolice.

Cel mai utilizat indulcitor in este aspartamul. Unele studii au aratat ca utilizarea acestuia in exces poate avea un efect cancerigen, poate determina aparitia diabetului zaharat sau a unor malformatii congenitale.

Este recomandat sa utilizam guma de mestecat in anumite situatii si nu in exces.

Se recomanda utilizarea gumei de mestecat indulcita cu xylitol.

Utilizarea ei in exces poate avea efecte nedorite asupra organismului tau.

 

Te asteptam la Prestige Dent unde echipa noastra iti va explica care sunt beneficiile gumei de mestecat, cand si cum este indicat sa o utilizam.



Guma de mestecat



Call Now Button