
07 Sep Parodontoza. Despre afecțiune șI care sunt primele semne.
Cum apare parodontoza și ce este ea?
Cu toții știm că un zâmbet îngrijit este un zâmbet atrăgător. Prin îngrijit ne referim la un zâmbet care se întâlnește cu periuța și pasta de dinți de două ori pe zi. Un zâmbet care merge la dentist odată la 6 luni. Acel zâmbet care nu amână vizitele la dentist din lene, frică sau neglijență.
Atunci când nu respectăm o rutină a igienei orale, zâmbetul începe să se deterioreze. Principala cauză sunt bacteriile. Atunci când nu ne periem dinții acestea se acumulează pe toate suprafețele dinților. Placa bacteriană și tartrul, acumulate chiar sporesc înmulțirea bacteriilor. Astfel se creează un mediu propice pentru acestea. Iar zâmbetul nostru devine din strălucitor chiar periculos. Periculos pentru noi înșine.
Acumularea de placă bacteriană și tartru duce încet-încet la apariția inflamației gingivale. Această boală se numește gingivită. Atunci când gingia este afectată sub acțiunea factorilor bacterieni și traumatici, își declanșează mecanismul propriu de apărare. În acest moment gingia se poate retrage, ducând astfel si la retracția osului și astfel încep să fie expuse rădăcinile dinților. Cu cât această problemă se agravează mai mult, cu atât mai complex este tratamentul. Gingivita poate evolua foarte rapid în parodontoză.
Parodontoza este una dintre cele mai grave boli care afectează zâmbetele. Parodontoza afectează structura osului și țesuturile care susțin dinții. În timp, aceasta poate duce chiar la pierderea totală a dinților.
Care sunt primele semne când suferi de parodontoză?
Primele semne ale parodontozei sunt foarte des ignorate. Această boală nu este una dureroasă de la început.
În stadiu incipient, primele semne că se dezvoltă parodontoza sunt observate la gingii. Aceasta debutează cu sângerarea gingivală, inflamarea gingiilor și dureri foarte ușoare. Cu cât aceste simptome sunt ignorate, gingiile încep să se retragă.
Când începe deja retracția gingiilor parodontoza se agravează. Un alt semn poate fi halitoza sau respirația urât mirositoare.
Următorul semn al parodontozei îl reprezintă durerile din ce în ce mai acute. Dacă ai dureri atunci când mesteci, s-ar putea să te confrunți cu parodontoza. Durerile pot apărea și la contactul cu alimentele sau băuturile foarte reci sau foarte calde. Totuși, acest simptom poate indica și o altă problemă a danturii. Poate chiar nu atât de gravă. În acest stadiu vizita la dentist este deja obligatorie. Altfel riști ca parodontoza să avanseze până în stadiile terminale.
Spre final, țesuturile care susțin dinții devin din ce în ce mai slabe. Atunci începe să apară mobilitatea dinților. Mai exact, dinții tăi vor începe să se miște. Și cum parodontoza se manifestă în 99% din cazuri la adulți, acest lucru este unul total nefiresc. Pot apărea chiar abcese, denumite pungi parodontale. Sau alte infecții complicate la nivelul dinților.
Parodontoza depistată la timp și in stadiu incipient se poate trata. În acest stadiu simptomele nu depășesc sensibilitatea dentară, inflamația gingivală și o mobilitate redusă a dinților. Parodontoza ajunsă deja la un stadiu avansat devine o afecțiune ireversibilă ce duce la pierderea dinților. Singurele tratamente care pot fi urmate vor fi cele de reabilitare – coroane sau implanturi dentare.
Cum poți preveni parodontoza?
Cel mai important este să ai o igienă orală corectă. Sunt câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a preveni parodontoza. Trebuie să te speli pe dinți de două ori pe zi, să folosești ața dentară și apa de gură. Și nu uita de igienizările profesionale la medicul dentist!
Tu când ai făcut ultima oară un detartraj?
Programează-te acum la Prestige Dent și vino să afli mai multe despre parodontoza și despre cum o poți preveni!