
27 Apr Abcesul dentar. De la cauze la tratament.
Stiai ca abcesul dentar este una din cele mai frecvente urgente stomatologice? Acesta nu este altceva decat o infectie bacteriana localizata la nivelul cavitatii bucale ce se manifesta prin aparitia unei colectii purulente. Netratat la timp poate avea implicatii foarte seriose si iti poate afecta starea de bine.
Care sunt cauzele?
Abcesul dentar este cel mai frecvent in randul persoanelor care viziteaza destul de rar medicul stomatolog. Ca sa iti putem exemplifica cat mai bine cauzele, trebuie sa iti spunem ca abcesul dentar are doua forme.
Abcesul dentar parodontal ce se localizeaza la marginea gingiei, cauzat de acumularile de bacterii din pungile parodontale si apare in special la pecientii cu afectiuni parodontale de acest gen.
Abcesul dentar periapical localizat la varful radacinii dintelui, are ca si cauze cele mai frecvente caria dentara, tratamente de canal realizate incorect sau traumatisme repetate asupra dintelui in cauza. O carie netratata poate duce la afectarea pulpei dintelui, un tratament de canal incorect poate favoriza aparitia bacteriilor in canalul radicular, iar traumatismele repetate pot duce si ele la afectarea pulpei dintelui cu aparitia infectiei pe canal. Aceste bacterii pot ajunge in tesutul de la varful radacinii si netratate pot duce la abcesul dentar.
Cum se manifesta abcesul dentar?
Cele mai mari probleme le poate ridica abcesul dentar periapical, care in unele cazuri poate fi destul de periculos. De obicei evolueaza cu dureri de intensitate ridicata, pulsatile, la nivelul dintelui afectat ce pot radia si in zona capului, gatului, urechii sau a obrazului de partea respectiva. De cele mai multe ori, poti observa si aparitia unei umflaturi de partea respectiva daca nu este tratat la timp.
In schimb abcesul dentar parodontal provoaca o durere de intensitate mai mica, dar in acelasi timp produce o inflamatie gingivala destul de pronuntata si un discomfort mare.
Care sunt variantele de tratament?
Trebuie sa stii ca un zambet ingrijit, periat corespunzator , controalele periodice regulate la medicul dentist te pot scuti de necesitatea tratamentului unui abces dentar. Intotdeauna preventia este mai benefica decat tratamentul propriu-zis.
Totusi, daca situatia o impune, trebuie sa stii ca tratamentul trebuie efectuat de medicul dentist.
In cazul abcesului periapical se impune tratamentul de canal al dintelui in cauza. Acesta presupune indepartearea bacteriilor de la acest nivel si dezinfectarea canalului, iar apoi obturarea (plombarea) acestuia. Daca situatia o impune se poate completa si cu tratament medicamentos cu antibiotice si antiinflamatoare. In acelasi timp, daca astepti prea mult pana sa te prezinti la un medic, iar daca infectia se agraveaza se poate ajunge pana la pierderea dintelui in cauza, fiind necesara extractia acestuia.
Tratamentul abcesului parodontal se realizeaza preponderent prin drenajul infeciei prin spatiul dintre gingie si dinte, curatarea pungilor parodontale si utilizarea diferitelor solutii cu rol antibacterian. Si in aceasta situatie daca boala parodontala este foarte avansata, extractia poate fi singura solutie pentru a scapa de infectie.
Cum putem preveni abcesul dentar?
Cum am mai mentionat, abcesul dentar apare ca si complicatie a unei afectiuni deja existente, fie ca vorbim de o carie dentara sau de o afectiune gingivala. Aplicarea metodelor de profilaxie dentara si anume: o igiena minutioasa, controale periodice regulate, o alimentatie sanatoasa si tratarea din timp a cariilor dentare si a afectiunilor gingivale iti poate asigura un zambet sanatos si te poate scuti de discomfortul creat de abcesul dentar.
Echipa Prestige Dent iti sta la dispozitie pentru ca tu sa te bucuri mereu de un zambet sanatos!
Pentru ca si tu meriti sa zambesti!