
24 Jun Albirea dentara si ce presupune aceasta
Despre albirea dentara.
Albirea dentara este unul din cele mai cunoscute procedee de estetica dentara. Prin albirea dentara se incearca indepartarea coloratiilor de la nivelul dintelui si obtinerea unei culori naturale a acestora.
Odata cu inaintarea in varsta, dintii au tendinta sa isi modifice culoarea datorita unor modificari aparute in structura lor. Aceste modificari se pot datora unor pigmenti bacterieni ce determina aparitia petelor de culoare maro sau negre la nivelul dintilor. O alta cauza poate fi reprezentata de diverse medicamente. Tratamentele indelungate cu tetraciclina au ca efect ingalbenirea dintilor si reduc stralucirea smaltului dentar. Consumul mare de ceai, cafea, vin rosu sau alimente bogate in pigmenti alimentari pot duce la modificari de culoare. Un alt factor este fumatul care in timp duce la ingalbenirea dintilor.
Ce este bine de stiut inainte de albirea dentara?
Inainte de a utiliza albirea dentara iti recomandam sa te programezi la un specialist in vederea unei consultatii. Acesta iti poate spune daca este recomandat sa apelezi la albirea dentara sau nu.
Tehnica de albire nu are efect asupra lucrarilor protetice, asupra plombelor sau a dintilor din proteza. Daca pe dintii supusi procedeului de albire sunt prezente obturatii (plombe), medicul dentist este in masura sa le inlocuiasca cu unele adecvate dupa procedeul de albire.
Daca la nivelul dintilor ce urmeaza a fi supusi procedeului exista leziuni carioase sau leziuni gingivale acestea trebuie tratate inainte de interventie.
In unele situatii medicul dentist iti poate contraindica acest procedeu. Albirea dentara nu este recomandata persoanelor sub 16 ani, a femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Cum se realizeaza albirea dentara?
Exista mai multe metode ce includ albirea in cabinetul stomatologic, care este cea mai recomandata sau albirea dintilor acasa.
Albirea dentara in cabinetul stomatologic:
- Se realizeaza de medicul stomatolog si consta in aplicarea unui gel pe suprafata dintilor care poate fi mai apoi supus unui fascicul luminos. Inainte de aplicarea gelului trebuie protejate partile moi prin aplicarea unor solutii ce functioneaza ca bariera.
- Alta metoda este albirea interna a dintilor tratati endodontic. Acestia au tendinta in timp sa isi modifice culoarea. Spre deosebire de albirea clasica ce se realizeaza pe suprafata externa a dintelui, aceasta metoda se realizeaza dinspre interiorul dintelui spre exterior.
Albirea dentara acasa:
- Exista o varietate de produse de albire pentru acasa cum sunt gelurile de albire, paste de dinti, gume de mestecat, solutii de albire, cele mai eficiente fiind gelurile de albire.
- Gelurile de albire se aplica in gutiere realizate si adaptate in prealabil in cabinetul stomatologic. In functie de concentratia gelului si timpul de utilizare difera. Pentru gelurile cu concentratie mai mare timpul de actiune poate fi intre 15-20 minute iar cele cu concentratie mai mica se pot utiliza pe timpul noptii. Procedeul se poate repeta pe o perioada de cateva zile.
Ce riscuri implica albirea dentara?
Cele mai frecvente riscuri aparute in urma procedeului de albire este aparitia sensibilitatii dentare sau a unor iritatii gingivale. De cele mai multe ori acestea au tendinta sa se remita treptat in cateva zile. In cazul in care sensibilitatea dentara persista trebuie consultat medicul stomatolog care poate indica tratament de desensibilizare.
Albirea dentara prelungita poate avea efecte nocive si ireversibile asupra structurii smaltului dentar.
Te asteptam la Prestige Dent iar specialistii nostrii te vor ajuta sa alegi cea mai buna metoda pentru un zambet cat mai alb!