20 Nov Bruxismul – cauze, simptome si tratament.
Ce este bruxismul?
Bruxismul este considerat a fi o boala a vieti moderne. Este caracterizata prin scrasnirea dintilor, inclestarea maxilarelor intre ele si aparitia durerilor la nivelul cervico-facial. In acelasi timp, daca nu este depistat poate duce la apritia complicatiilor grave la nivel dentar si nu numai.
Bruxismul poate fi clasificat sub doua forme. Cel nocturn, ce este si cel mai des intalnit si cel diurn ce apare ca reactie la numiti stimuli.
Care sunt cauzele bruxismului?
De cele mai multe ori, la adult poate apare ca si reactie la unele probleme ale cailor respiratorii. Somnul este afectat si astfel si sistemul linfatic putand duce la aparitia acestei afectiuni. La copii, obstructiile nazale si probleme ale cailor respiratorii pot declansa bruxismul. In acelasi timp la copii acesta poate fi indus si de aparitia unei dureri, in special cu localizare la nivelul urechii sau atunci cand erup dintii.
Stilul de viata dar si factorii demografici au o influenta mare. Starile repetate de stres, tensiune, suparare sau nervi poate influenta aparitia bruxismului. In acelasi timp folosirea substantelor psihoactive cum ar fi tutun, alcool, cafeina sau anumite medicamente cresc excitabilitatea organismului.
Ce efecte are?
In primul rand, primele semne ce apar sunt la nivelul dintilor. Aici se pot observa aparitia linilor de fisura la nievlul smaltului, aparitia leziunilor de colet si tocirea dintilor, iar mai apoi aparitia sensibilitatii dentare. In acelasi timp datorita fortelor aplicate repetat la nivelul dintilor acesta se pot destabiliza din alveola cu aparitia mobilitatii. Acest lucru poate favoriza aparitia inflamatiilor gingivale sau a abceselor la acest nivel.
Daca nu este diagnosticat si tratat poate duce la aparitia unor probleme mai complexe. Acetsea se vor manifesta prin dureri in prima faza la nivelul articulatiei temporo-mandibulare. Apoi aceste dureri vor deveni generalizate la nivelul capului. Alt semn caracteristic este acela de marire in volum a muschiului maseter.
Cum imi dau seama ca sufar de bruxism?
De cele mai multe ori poti afla acest lucru doar in cazul unei vizite la medicul stomatolog. Daca in schimb ai momente cand te trezesti dimineata cu dureri de cap sau o tensiune prezenta la nivelul obrajilor, este indicat sa faci un consult la medicul stomatolog pentru a putea diagnostica aceasta afectiune si a putea sa o tratezi la timp.
Daca ti se spune ca in timpul somnului produci sunete caracteristice scrasnitului din dinti este cazul sa iti faci o programare la un cabinet stomatolgic.
Cum pot trata aceasta afectiune?
In prima faza este importanta deconditionare acestui obicei prin realizarea unei gutiere. Aceasta va avea rolul de a proteja dintii, de a impiedica atingerea si frecarea acestora. Un alt rol este de a plasa mandibula intr-o zona neutra pentru a relaxa musculatura.
Daca se constata prezenta unor probleme ortodontice atunci trebuia indpretata atentia spre a trata initial aceste afectiuni.
Este foarte important sa tii cont de faptul ca aceasta nu este singura masura de tratament.
Daca bruxismul tau este asociat cu probleme ale cailor respiratorii atunci gutiera poate face mai mult rau. Este foarte important sa rezolvi problemele respiratorii ce iti pot afecta si calitatea somnului si beneficiile acestuia la nivelul organismului.
Daca bruxismul tau este bazat pe stresul cotidian si activitatile zilnice atunci este cazul sa te detasezi si sa adopti o atitudine calma. Incearca sa faci activitati relaxante si in acelasi timp sa reduci consumul de substante psihoactive (cafea, alcool, tutun).
Controlul regulat la medicul dentist este foarte important si te poate ajuta in diagnosticarea si tratarea anumitor afectiuni.
Vino in cabinetul nostru si medicii Prestige Dent iti vor explica tot ce trebuie sa stii despre bruxism si ce poti face pentru a-ti proteja dantura.
Pentru ca si tu meriti sa zabesti!