Indicatii dupa extractia dentara - Prestige Dent
16084
post-template-default,single,single-post,postid-16084,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Indicatii dupa extractia dentara

EXTRACTIA DENTARA

Indicatii dupa extractia dentara

Ce este extractia dentara?

Extractia dentara este o procedura chirurgicala de indepartare a unuia sau mai multor dinti sau a unuia sau multor resturi radiculare. De cele mai multe ori aceste interventii nu implica riscuri mari sau complicatii majore pe termen lung. Acest lucru depinde insa de mai multi factori si anume tehnica folosita sau respectarea indicatiilor postoperatorii. In cazul in care dintele ce urmeaza a fi extras a ramas inclus in os, manopera poate fi una mai laborioasa necesitand incizie si indepartarea osului din vecinatatea dintelui de extras.

De cele mai multe ori, pentru un diagnostic cat mai exact medicul iti poate indica si o radiografie dentara inainte de a interveni si a face extractia dentara, urmand ca mai apoi sa iti explice pasii de urmat.

Cum ma recuperez dupa extractia dentara?

De cele mai multe ori vindecarea dupa extractia dentara se realizeaza la un interval de aproximativ doua saptamani. Acest lucru nu inaseamna ca vindecarea este completa. O vindecare completa, si din punct de vedere osos poate dura pana la 4-6 luni.

Cat dureaza sa ma recuperez?

Trebuie sa tii cont de faptul ca exista situatii in care este necesara si sutura dupa extractia dentara pentru a ajuta la vindecare. Este posibil ca in urma interventiei sa apara leziuni, umflaturi si durere, ceea ce ar putea mari perioada de vindecare. Important este ca tu vei putea observa modificari si semne de ameliorare in fiecare zi.

Ca sa iti poti face o idee despre procesul de vindecare urmareste urmatoarea schema. In primele 24 de ore dupa extractia dentara se formeaza cheagul de sange care are un rol foarte important in procesul de vindecare. In urmatoarele 2-3 zile, eventualele umflaturi aparute incep sa cedeze. Dupa 7 zile de la interventie, in cazul in care s-au pus fire de sutura, acestea se pot indeparta. In intervalul 7-10 zile eventualele dureri sau leziuni aparute ar trebui sa dispara complet. 

Cum trebuie sa ingrijesc zona?

Pentru ca recuperarea ta sa fie una cat mai rapida este bine sa urmezi cu strictete sfaturile medicului.

  • Dupa extractia dentara mentine compresa sterila cel putin 2 ore pentru oprirea sangerarii. Este posibil ca si dupa indepartarea ei sa mai sangereze usor. Incearca sa eviti sa scuipi prea des pentru a nu disloca cheagul de sange, foarte important in procesul de vindecare. In acelasi timp evita sa faci succiune sau sa umbli cu limba in zona alveolei postextractionale, din acelasi considerent.
  • In primele 24 de ore incearca sa folosesti o alimentatie mai moale. Evita alimentele dure si incearca sa mesteci doar pe partea opusa. 
  • Evita sa bei lichide fierbinti deoarece acestea pot solubiliza cheagul de sange. In primele 24 de ore nu este indicat sa consumi lapte proaspat sau bauturi carbogazoase sau bauturi alcoolice. Evita sa folosesti paiul in primele 5-7 zile.
  • In urmatorele 24-48 ore dupa extractia dentara evita sa faci efort fizic sau orice alte activitati ce pot duce la dislocarea cheagului de sange.
  • Dupa interventia de extractie pot apare dureri in zona respectiva, caz in care medicul iti poate prescrie o reteta cu antiinflamatoare sau dupa caz chiar si cu antibiotice. In acelasi timp daca apar umflaturi poti folosi o punga cu gheata la indicatia medicului.
  • Un lucru foarte important dupa extractia dentara este sa iti pastrezi igiena orala printr-un periaj corect de doua ori pe zi. In primele 24 de ore incearca sa eviti periajul in zona asupra careia s-a intervenit, dar periaza corect restul dintilor. Dupa  cele 24 de ore reia periajul normal. Foloseste, in schimb cat mai des apa de gura. Clateste usor pentru a nu risca dislocarea cheagului de sange. 
  • Daca esti fumator evita sa fumezi 24-48 de ore dupa interventie, deoarece fumatul poate duce la solubilizarea cheagului de sange sau poate creste riscul de suprainfectie.
  • In cazul in care dupa interventie s-au folosit fire de sutura, la 7 zile postoperator acestea se pot indeparta, iar medicul te va programa pentru indepartarea lor.

Ai indicatie de extractie dentara sau ai nevoie de mai multe informatii despre ingrijirea postperatorie dupa aceasta interventie?

Echipa Prestige Dent iti sta la dispozitie.

Pentru ca si tu meriti sa zambesti!Call Now Button