08 Oct Măseaua de minte. Totul despre…
Ce este, cand erupe si ce rol are?
Maseaua de minte este al treilea molar si teoretic, ultimul care erupe in partea posterioara a maxilarului sau mandibulei. Denumirea acesteia nu se traduce prin faptul ca te face mai destept sau mai inteles. In schimb, iti poate aduce batai de cap daca nu ii acorzi atentia necesara. Pentru a putea erupe normal acestia au nevoie de spatiu, motiv pentru care erup atunci cand oasele maxilare sunt dezvoltate complet.
Maseaua de minte erupe intre 17-22 ani ani, dar nu este o regula generala, practic aceasta poate erupe la orice varsta.
In mod normal sunt 4 masele de minte, doua in partea de sus si doua in partea de jos. Exista persoane care nu au toate maselele de minte ci doar cateva. Rolul acestora este de a faramita si toca alimentele ajutand astfel la procesul de mestecare. Molarii de minte sunt utili doar in cazul in care ei se dezvolta complet si erup normal pe arcada. In cazul in care acestea nu sunt indeplininte, pot duce la inflamatii ale gingiilor, afectarea celorlalti dinti sau alt probleme. In aceasta situatie se recomanda extractia acestora.
De ce si cand trebuie extrasa maseaua de minte?
Tine cont de faptul ca de cele mai multe ori maseaua de minte iti poate creea probleme. Este recomandat sa apelezi la un consult de specialitate pentru un diagnostic cat mai exact si pentur a hotara care este solutia cea mai buna pentru tine in relatie cu situatia cu care te confrunti. Pe langa a-ti mentine igiena sub control, maseaua de minte este un factor in plus pentru care ar trebui sa te prezinti la controale periodice la medicul dentist.
Cand se indica exractia:
- Erup partial. Pentru ca erup in partea din spate a oaselor maxilare, nu intotdeauna au locul necesar pentru a erupe complet. In aceasta situatie o parte din coroana ramane sub nivelul gingiei. In acelasi timp, datorita pozitei si periajul este mai dificil de realizat, creind astfel premizele necesare pentru aparitia inflamatiilor sau a infectiilor.
- Lipsa spatiului. Daca maseaua de minte nu are loc suficient pe arcada pentru a erupe, aceasta isi poate face loc cu forta. Acest lucru se traduce prin aparitia inghesuirilor dentare. In acelasi timp pot duce la aparitia carilor pe molarii de langa datorita pozitiei lor.
Exista si alte cauze care pot indica extractia molarilor de minte dintre care amintim:
- Dureri sau sangerari gingivale
- Infectii repetate la nivelul gingiei in dreptul molarului de minte
- Afectarea dintilor din vecinatate
- Carii multiple cu distructii coronare masive
- Chisturi sau tumori.
Nu intotdeauna este indicata extractia molarului de minte. Daca maseaua de mint este sanatoasa, a erupt complet in pozitie normala, are contact corect cu dintii antagonisti in timpul masticatiei si daca periajul se poate face usor atunci nu se recomanda extractia.
Trebuie sa mai iei in cosiderare un aspect important. Unii medici recomanda extractia maselei de minte ca o masura preventiva chiar daca aceasta nu are simptomatologie. Acest lucru nu inseamna ca este o idee buna, de aceea este indicat sa mai ceri o a doua parere!
Ce complicatii poate produce?
Lipsa durerii sau a simptomatoligiei si faptul ca nu te deranjeaza fizic nu inseamna ca nu trebuie extrasa. Daca din aceste considerente alegi sa ignori sfatul medicului de a o extrage tine cont ca in timp pot apare complicatii care te pot afecta chiar si pe termen lung.
Fie ca erupe partial sau total de cele mai multe ori maseaua de minte este foarte greu de igienizat. De aceea de cele mai multe ori duce la aparitia unor afectiuni care nu ar trebui ignorate:
- Pericoronarita sau infectia gingiei din jurul maselei de minte, este o afectiune ce se poate agrava si provoaca durere si umflatura. Este una din cauzele care indica extractia molarului de minte.
- Carii dentare prezente atat la nivelul molarului de minte cat si la nivelul molarului de langa. Acetea pot duce la complicatii pulpare cu aparitia abcesului si a durerii.
- Afectiuni parodontale ce se pot localiza la nivelul maselei de minte sau chiar si a molarilor de langa, iar prezenta bacteriilor poate duce la aparitia durerii.
- Aparitia chisturilor, destul de rar intalnita, in cazul in care molarul de minte a ramas inclus in os.
Ce presupune extractia?
Interventia de extractie este practic o interventie chirurgicala. De cele mai multe ori aceaasta nu implica riscuri majore sau anumite complicatii pe termen lung, dar un factor important este si tehnica folosita. Complicatiile aparute se pot datora prezentei bacteriilor, a resturilor alimentare neindepartate sau a nerespectarii indicatiilor portoperatorii.
Este foarte important sa te informezi corect inainte de a alege cabinetul unde urmeaza sa iti faci interventia, chiar daca pare doar o simpla extractie. In acelasi timp o tehnologie moderna si adecvata iti poate asigura conditii mai sigure dar si o recuperare mai rapida.
Extractia molarilor de minte este una dintre cele mai comune interventii din sfera chirurgiei dentare. Recuperarea poate dura pana la 10-14 zile. Un aspect de luat in calcul este ingrijirea postoperatorie, iar acest lucru te poate ajuta sa te refaci mai repede.
In concluzie, pentru maseaua de minte trebuie sa acorzi o atentie mai mare decat pentru ceilalti dinti. Asadar un lucru esential este respectarea vizitelor periodice la medicul dentist. Astfel poti preveni aparitia complicatilor date de maseaua de minte sau daca ai ajuns in faza de extractie, respectarea indicatiilor medicului chirurg te poate ajuta sa te recuperezi mai repede.
Prestige Dent iti sta la dispozitie cu medici specialisti, aparatura de ultima generatie pentru a te ajuta sa iei decizia corecta pentru sanatatea ta orala.