Odontoterapie (tratamentul cariilor) - Prestige Dent
15743
post-template-default,single,single-post,postid-15743,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Odontoterapie (tratamentul cariilor)

ODONTOTERAPIE

Odontoterapie (tratamentul cariilor)

Odontoterapie (tratamentul cariilor) reprezinta ramura stomatologiei ce se ocupa cu tratamentul cariilor dentare.

Ce sunt cariile dentare?

Cariile dentare reprezinta o leziune distructiva a tesuturilor dure dentare sub actiunea bacteriilor localizate la nivelul cavitatii bucale. Printr-o igiena precara, sub actiunea salivei si a caldurii locale se creaza conditii favorabile producerii de acizi capaili sa demineralizeze aceste structuri dure.

Cum apar cariile?

Aparitia cariilor dentare este cauzata de un cumul de factori. In primul rand cel infectios prin concentratia bacteriana crescuta la nivelul cavitatii bucale si o igiena bucala precara, dar si datorita alimentatiei si a fumatului.

Printre bacteriile cu rol cel mai mare enumeram Streptococcus Mutans si Lactobacilus. Astfel cele mai intalnite forme de carii sunt acelea de la nivelul molarilor si premolarilor datorita formei lor anatomice. Acestia prezinta pe suprafata lor santuri si fosete, zone retentive pentru placa bacteriana si resturi alimentare ce produc fermentatie acida si determina aparitia cariilor.

Un alt factor il reprezinta o alimentatie bogata in glucide si carbohidrati. Alimentele lipicioase deasemeni reprezinta un pericol pt sanatatea dentara. Lasate in contact cu dintele pentru o perioada mai mare de timp declanseaza procesul de aparitie a cariilor datorita demineralizarii structurilor dure dentare.

Fumatul reprezinta un factor important in aparitia cariilor dentare. Acesta reduce fluxul salivar determinand aparitia Xerostomiei diminuand astfel protectia impotriva acizilor.

Xerostomia poate apare si in urma unor tratamete medicamentoase sau a radioterapei, astfel acestor persoane le este indicata o igiena riguroasa si o hidratare corespunzatoare.

Cum prevenim aparitia cariilor?

Cel mai important mod il reprezinta o igiena orala riguroasa cu periaj dentar zilnic realizat dimineata si seara. Utilizarea mijloacelor complementare cum ar fi ata dentara, dus bucal, apa de gura ajuta foarte mult in prevenirea aparitiei cariilor.

Un alt mod ar fi alimenatia cat mai sanatoasa ce cuprinda alimente dure pt a favoriza efectul de autocuratire si de stimulare a secretiei salivare.

Un alt aspect important in prevenire il reprezinta renuntarea la obiceiurile vicioase, fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Cum le diagnosticam?

Majoritatea pacientilor ajung la medic atunci cand leziunea este in stadiu avansat. Atunci cand aceasta devine vizibila pentru pacient inseamna ca se afla deja intr-un stadiu destul de avansat. De aceea este important un control periodic din 6 in 6 luni pentru a putea diagnostica leziunea carioasa intr-un stadiu incipient. Aceasta se traduce printr-un tratament mai simplu cu sacrifiu minim al tesuturilor dure, costuri reduse dar si sedinte mai putine de tratament. De aceea echipa PRESTIGE DENT va vine in ajutor cu programarea vizitelor periodice, depistarea acestor leziuni si tratamente minim invazive.

Care sunt simptomele cariilor?

De obicei aparitia cariilor este asimptomatica sau cu o simptomatologie foarte redusa. De multe ori este ignorata de pacient ducand astfel la un stadiu avansat al evolutiei.

Simptomatologia cea mai frecventa se manifesta prin aparitia hipersensibilitatii dentinare cauzata de factori termici (rece, cald) sau dulce, aparitia durerilor dentare, a unei respiratii urat mirositoare si a coloratiilor ce apar pe suprafetele dentare.

Cariile netratate la timp pot duce la aparitia complicatiilor locale ce se manifesta prin durere, distructie dentara, complicatii parodontale ce pot duce la pierderea dintelui de pe arcada dar si a patologiilor la distanta (boala de focar).

Ce include odontoterapie (tratamentul cariilor)?

Odontoterapie se face de catre medicul stomatolog prin curatarea cavitatii carioase si indepartarea tuturor tesuturilor infectate. Apoi obturarea acestei cavitati se va face cu diferite cimenturi in fuctie de tipul de restaurare.



Call Now Button