Protetica dentara - Prestige Dent
15751
post-template-default,single,single-post,postid-15751,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Protetica dentara

PROTETICA DENTARA

Protetica dentara

Ce reprezintă protetica dentară?

Care sunt cauzele pierderii dinților?

Care sunt consecințele pierderii dinților?

Ce includ tratamentele protetice?

Ce reprezintă?

Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă de la nivelul arcadelor dentare pentru a obține o dantură echilibrată din punct de vedere estetic și functional.

Care sunt cauzele pierderii dinților?

Principala cauză este reprezentată de caria dentară netratată care produce distrucția dintelui până în stadiul în care acesta nu mai poate fi salvat.
O alta cauză o reprezintă prezența afecțiunilor parodontale.Principalul factor declanșator al afecțiunilor parodontale îl reprezintă prezența tartrului și a plăcii bacteriene care produc inflamația gingivală și duc la resorbția osului, producând mobilitate dentară ducând astfel la pierderea dintelui de pe arcada.
Traumatismele aparute în urma accidentelor pot produce pierderea dinților. În funcție de intensitatea traumatismului, acesta poate determina avulsia ( pierderea dintelui pe loc ) sau doar luxația acestuia ( mobilizare ).

Care sunt consecințele pierderii dinților?

În urma pierderii dinților pe arcadă, apar spații care sunt denumite breșe edentate.

Aceste breșe edentate neprotezate pot duce, cu timpul, la apariția unor modificări ireversibile cu grave repercusiuni asupra aparatului dentomaxilar.

O consecință a pierderii dinților o reprezintă migrația dentară care poate avea loc în două planuri:

  • în plan vertical ducând la apariția extruziei sau egresiunii
  • în plan orizontal prin înclinarea sau translația dinților spre aceste breșe.

Aceste migrări dentare pot produce alterarea funcției masticatorii prin producerea de blocaje ocluzale. Ele determină, astfel, apariția disfuncțiilor în articulația temporomandibulară și, în același timp, pot duce la imposibilitatea realizării unei lucrări protetice.

Ce includ tratamentele protetice?

  • Coroana dentară

Reprezintă o lucrare protetică ce acoperă un dinte care a suferit o distrucție majoră și se recomandă pentru a proteja dintele respectiv și a-l menține cât mai mult timp pe arcadă.

Rolul coroanelor dentare este acela de a înlocui funcțiile dintelui pe care îl acoperă – estetic, funcțional, fonetic – și de a reda rezistență dintelui.

  • Puntea dentară

Reprezintă o lucrare protetică formată din mai multe coroane dentare cu scopul de a înlocui lipsa unui singur dinte sau a mai multor dinți în funcție de situația pacientului.

Rolul lor este acela de a compesa funcția masticatorie, estetică și fonetică a dinților absenți și de a preveni complicațiile ce pot apărea ca urmare a lipsei dinților.

Este o alternativă a tratamentului edentației parțiale atunci când punțile dentare nu pot fi utilizate sau în cazul unei edentații totale (lipsa tuturor dinților).

Aceste proteze pot fi utilizate că soluții provizorii într-o perioadă de tranziție în vederea realizării unui tratament mai complex sau ca soluții permanente în cazul în care pacientul nu își poate permite reabilitări pe implanturi sau lucrări protetice fixe.

 

Cabinet stomatologic Brașov Prestige Dent – locul unde specialiștii îți stau la dispoziție pentru stabilirea planul de tratament corespunzător situației tale. Ne dorim să-ți readucem zâmbetul pe buze.Call Now Button