
22 Apr Sigilarea dentara
·Ce este sigilarea dentara si de ce are nevoie de ea copilul meu?
Potrivit Asociatiei Americane de Stomatologie Pediatrica, sigilarea dentara scade cu 80% riscul de carie in randul molarilor permanenti. Aceasta metoda reprezinta unul dintre pilonii principali ai profilaxiei cariei dentare. Alti factori primordiali in profilaxie sunt igiena dentara și dieta alimentara.
·Ce este un sigilant?
Inainte de a oferi o detaliere completa asupra sigilantilor dentari, trebuie sa evidentiem un aspect. Acela ca in ciuda preocuparilor dumneavoastra exista anumite arii din cadrul molarilor care nu pot fi curatate. Cu siguranta ati observat faptul ca molarii au un relief ocluzal deosebit. In comparatie cu ceilalti dinti se remarca mai multe adancituri, numite santuri si fosete. Acestea au uneori forma unei fisuri inguste si pot retentiona cu usurinta resturile alimentare si bacteriile. De multe ori este imposibil chiar si pentru perii fini ai periutei de dinti sa patrunda in interior pentru o curatare adecvata. In acest caz, sigilarea dentara este soluția optima de prevenire. Totodata sigilarea dentara are un rol foarte important in dezvoltarea sanatoasa a copilului.
Astfel, sigilarea dentara reprezinta închiderea ermetica a molarilor. Manopera se traduce prin aplicarea unui strat foarte subtire de sigilant dentar fluid. Acesta se aplica pe suprafata masticatorie a dintilor in santuri si fosete. Se realizeaza un scut foarte fin, o barieră mecanica de protectie împotriva placii bacteriene. In acelasi timp se previne aparitia cariei dentare printr-o metoda minim-invaziva de preventie. Sigilantul are în compozitie substante antibacteriene pe bază de fluor. Acestea se elibereaza continuu pe o perioadă indelungata. In consecinta cresc rolul protector si scad si mai mult riscul molarilor de a se caria.
·De la ce varsta ar trebui sa apeleze copiii la sigilarea dentara?
In primul rand, prevenirea afecțiunilor dento-maxilare se poate face venind la medicul stomatolog în prima fază la varsta de 3-4 ani. La aceasta varsta se poate realiza sigilarea molarilor temporari. Prin această procedura se poate preveni afectarea carioasa a lor. Astfel se realizeaza pastrarea spatiului pentru dintii permanenti si evitarea eventualelor inghesuiri dentare.
Primii molari permanenti erup intre 5 si 7 ani si sunt dintii care beneficiaza cel mai frecvent de sigilare. Ei apar la varsta la care obiceiurile alimentare si cele de igiena dentara nu sunt bine asimilate si efectuate de catre copii. În realitate, acesti molari sunt cei mai predispusi spre a se caria. Se pot realiza sigilari si pe molarii de 12 ani, ideal ar fi in perioada imediată eruptiei complete.
·Cum se realizeaza sigilarea dentara?
Sigilarea este o manoperă nedureroasa, astfel putem observa inca un beneficiu deosebit de important pentru copii. Etape:
- In prima etapa pregatitoare este necesara o inspecție atenta a suprafeței dinților pentru a se observa dacă există vreo carie deja formată.
- Daca se constata lipsa cariilor, urmeaza igienizare perfecta si dezinfectarea suprafetelor dintilor. Medicul stomatolog realizeaza o igienizare profesionala cu pasta fara fluor.
- Inainte de sigilarea propriu-zisa a dintilor este necesară aplicarea unei soluții de aderenta. Aceasta are rolul de a face legatura dintre stratul de smalt și gelul de sigilare de la suprafata. Solutia de aderentă este inofensiva si are in componentă acid fosforic 37%. Are o consistenta de gel si este aplicat pe suprafata dintelui cu ajutorul unei pensule sau a unui aplicator special. Dupa aproximativ 20-40 secunde are loc spalarea acidului sub aspiratie continua si uscarea suprafetelor.
- Urmeaza aplicarea compozitului fluid special destinat sigilarii. Acesta se aplica in santurile si fosetele dintilor. Apoi se fotopolimerizeaza cu ajutorul lampii UV timp de 20 de secunde. Sigilantul poate fi transparent, alb, de culoarea dintelui sau colorat.
·Cat rezista sigilarea dentara?
Sigilantul poate rezista in cavitatea bucala a copilului o perioadă indelungata de timp. Factori precum igiena dentara, tipul de alimentatie, frecventa controalelor stomatologice influenteaza mentinerea sigilarii.
Apeleaza cu incredere la echipa Prestige Dent si vino sa afli mai multe despre sigilarea dentara.